Älgstek
Är magert, proteinrikt och mört kött som innehåller höga halter av antioxidanter. Det passar utmärkt att steka i stekpanna,i ugn eller att grilla.
Stekpanna: Gnid in med salt och vitpeppar och stek i en rejäl klick smör. Lägg i en vitlöksklyfta och en kvist färsk rosmarin. Ös köttet med smör under stekningen.
Ugn: Stek helst till ytan i stekpanna med smör ca 1 min per sida och sätt in i ugn på 110°C där den får ligga till önskad innertemperatur (blodig 53-55°, medium 55-56°). Krydda med salt och peppar.
Grill: Krydda, rubba eller marinera. Blanda lite olivolja och riven vitlök i en kopp som du penslar köttet med ett par gånger under grillningen. Få en fin yta från start över het värme på båda sidor ca 1 min och flytta sedan till svalare placering för att gå färdigt långsamt till önskad innertemperatur (blodig 53-55°, medium 55-56°).
Vila köttet: Låt köttet vila ca 10 minuter under ex en handduk då undviker man att köttet blöder och blir torrt.