Välkommen till Norrlandsvilt

Råvaror att vara  stolta över

Grillad älgbog med kantarellsmör smaksatt med timjan. Serverat med friterade grönkålschips och granatäpple.

Du behöver:

  • Kantarellsmör
  • 150 g smör
  • 2 dl kantareller
  • 2 msk smör (att steka kantarellerna i)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 ½ msk konjak
  • 2 msk finhackad färsk timjan

Älgbogen:

  • Älgbog
  • Salt
  • Vitpeppar

Grönkålschipsen:

  • Grönkål i önskad mängd
  • Rapsolja 3 dl
  • Salt

Gör så här

1. Bryn hälften av smöret tills det får en nötig doft och ställ åt sidan för att svalna.

2. Hacka kantarellerna och stek dem i smör tillsammans med den rivna vitlöken salta och peppra. Häll på konjaken och låt koka in.

3. Lägg den andra delen av smöret i en skål och vispa i det brynta smöret tillsätt de stekta kantarellerna och timjan och blanda ihop.

4. Stek lök och kantarellerna varför sig och häll upp i skålar. Salta kantarellerna när du steker dem.

5. Lägg smöret på en bit plastfolie och rulla ihop och sätt i kylen en stund för att kallna så går fint att skära fina skivor.

6. Riv bitar av grönkålen tag inte med den tjocka stammen. Häll oljan i en kastrull värm till 140 grader. Fritera grönkålen i omgångar ca 1-2 min tag upp dem och lägg på ett hushållspapper och salta.

7. Gnid in bogen med rikligt med salt och malen vitpeppar. Grilla köttet på indirekt värme ca 130-140 grader i ca 2 tim. Kolla med en köttermometer det ska vara 60 grader. Låt köttet vila ett par minuter innan du skär upp det i tunna skivor och lägg upp på ett stort fat. Garnera runt om med grönkålschipsen och granatäppelkärnor. Skär skivor av smöret och lägg på köttet. Servera gärna med potatisgratäng.