Grillad älgbog med kantarellsmör smaksatt med timjan. Serverat med friterade grönkålschips och granatäpple.
Du behöver:
- Kantarellsmör
- 150 g smör
- 2 dl kantareller
- 2 msk smör (att steka kantarellerna i)
- 1 st vitlöksklyfta
- Salt
- Vitpeppar
- 1 ½ msk konjak
- 2 msk finhackad färsk timjan
Älgbogen:
Grönkålschipsen:
- Grönkål i önskad mängd
- Rapsolja 3 dl
- Salt
Gör så här
1. Bryn hälften av smöret tills det får en nötig doft och ställ åt sidan för att svalna.
2. Hacka kantarellerna och stek dem i smör tillsammans med den rivna vitlöken salta och peppra. Häll på konjaken och låt koka in.
3. Lägg den andra delen av smöret i en skål och vispa i det brynta smöret tillsätt de stekta kantarellerna och timjan och blanda ihop.
4. Stek lök och kantarellerna varför sig och häll upp i skålar. Salta kantarellerna när du steker dem.
5. Lägg smöret på en bit plastfolie och rulla ihop och sätt i kylen en stund för att kallna så går fint att skära fina skivor.
6. Riv bitar av grönkålen tag inte med den tjocka stammen. Häll oljan i en kastrull värm till 140 grader. Fritera grönkålen i omgångar ca 1-2 min tag upp dem och lägg på ett hushållspapper och salta.
7. Gnid in bogen med rikligt med salt och malen vitpeppar. Grilla köttet på indirekt värme ca 130-140 grader i ca 2 tim. Kolla med en köttermometer det ska vara 60 grader. Låt köttet vila ett par minuter innan du skär upp det i tunna skivor och lägg upp på ett stort fat. Garnera runt om med grönkålschipsen och granatäppelkärnor. Skär skivor av smöret och lägg på köttet. Servera gärna med potatisgratäng.