Lottas älggryta
Av: Lotta Öström
Under hösten 2018 var Lotta Öström på en turne med oss på Norrlandsvilt, där vi åkte runt till olika ICA-butiker som säljer vårt älgkött. På plats i butikerna bjöd Lotta på en egenkomponerad gryta av älgkött av bästa kvalitet.
Du behöver till 4 portioner:
- Grytbitar av Högrev el bringa ca 600-800 g
- 1 rejäl klick smör
- Salt
- Vitpeppar
- 2 st gula lökar
- 3 morötter
- 2-3 dl rött vin
- 2-3 dl vatten
- 1 rejäl skvätt viltfond (köpt eller hemmagjord)
- 4 st blå plommon
- Ett gäng skogschampinjoner
- En halv burk syltlök
Gör så här
1. Stek grytbitarna med en rejäl klick smör och krydda med salt och peppar.
2. Skär två gula lökar och tre morötter i bitar och lägg ner i grytan.
3. Häll på lika stora delar rött vin och vatten samt en rejäl skvätt viltfond, köpt eller hemmagjord spelar ingen roll.
4. Dela 4 st blå blommon och ett gäng skogschampinjoner i kvartar (4 delar) och lägg ner i grytan. Addera även en halv burk med syltlök.
4. Låt puttra på svag värme i minst 4 timmar.
5. Servera med nykokt potatis och strö över massa persilja.