Välkommen till Norrlandsvilt

Råvaror att vara  stolta över

Reninnanlårscarpaccio

Carpaccio, typiskt för det italienska köket och serveras allt som oftast som en förrätt. Inspireras av Pontus Karén och hans recept med reninnanlår!

Du behöver:

  • 600 g reninnanlår från Norrlandsvilt
  • 100 g smör
  • torkad timjan
  • persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • salt & peppar
  • ca 100 g morot
  • ca 100 g palsternacka
  • 1 kruka dill
  • 2 vitlökar
  • ca 200 g färsk jordärtskocka
  • ca 4 dl matolja till fritering
  • 3 msk majonnäs
  • 1 knippe grön vårsparris

Gör så här:

Reninnanlåret

Putsa upp reninnanlåret från eventuella senor. Dela innanlåret i 4 st “långa strimlor”, skär på längden. Krydda med massa salt, peppar och 1 tsk torkad timjan. Bryn köttet i en varm stekpanna med smör & lite matolja. Kyl ner köttet och lägg sedan det i plastfolie och linda ungefär 5-6 varv. Ta tag i ytterkanten av renköttet och börja rulla en cylinder. Medan du rullar trycker du försiktigt in köttet mot mitten. Rulla tills du fått en fin “cylinder”-puck. Gör detta på alla 4. Frys sedan köttet i ca 30 min (när du sedan ska skiva köttet tunt har du på så vis en mer solid och enkel köttbit att skära).

Rostad vitlöksaioli

Krossa och hacka ner vitlökarna, rosta dem i stekpannan som du sedan ska steka sparrisen i. Vitlöken ska få en lätt gyllenbrun färg. Mixa med en stavmixer och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt & peppar samt gärna lite chili.

Örtrostade vårprimörer

Skala och tärna moroten och palsternackan. Blanchera snabbt i rikligt saltat vatten (detta är för att de ska mjukna lite). Skär bort ca 2 cm på sparrisens rot och dela på mitten. Stek i rikligt med smör och krydda med färsk timjan, hackad dill, salt & peppar samt persilja.

Jordärtskockschipsen

Värm upp matoljan i en kastrull till ca 170 grader. Använd en potatisskalare & “skiva” jordärtskockorna i tunna skivor. Gör en saltlag på 3 dl vatten och 3 tsk salt, vispa runt så allt salt löser upp sig. Häll lagen över jordärtskocksskivorna och låt stå i ca 10 minuter. Häll av saltlagen och torka med hushållspapper på jordärtskocksskivorna. Fritera lite i taget, för bästa resultat: dubbelfritera chipsen (fritera i ca 2 minuter, ta upp och låt svalna lite. Sen friterar du dem i ca 2 minuter till). Lägg på hushållspapper och låt rinna av. Nu är allt klart för servering,mums!