Välkommen till Norrlandsvilt

Råvaror att vara  stolta över

Norrländsk osso boco på ren

Av: Lotta Öström

Lotta Öström inspireras av alla länders smaker och gillar verkligen att ta in de norrländska råvarorna i rätterna hon gör. Det här är en italiensk osso boco på ren som vanligtvis görs på kalvlägg. Detta blev en succe hemma vid middagsbordet hos Lotta där den serverades med pasta. Det passar även lika bra med mos eller potatis, ta det du känner för.

Du behöver till 4 portioner:

  • 4 bitar renlägg (Osso boco)
  • Salt, vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • Smör
  • 2 st stora morötter
  • 50 g palsternacka
  • 1 st stor gul lök
  • 1 st solo vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl oxfond el viltfond
  • 2 1/2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 kvist rosmarin
  • Citron och persilja
       

Gör så här

1. Skär snitt på kanterna på köttskivorna. Krydda köttbitarna med salt och peppar vänd dem sedan i vetemjölet. Stek gyllene bruna i en panna med smör och lägg över i en större stekgryta.

2. Tärna eller skär rotsakerna i grövre strimlor samt hacka löken.

3. Stek rotsakerna och löken lite lätt i en panna med smör. Tillsätt tomatpurén och fräs runt.

4. Häll på fonden, vinet och de krossade tomaterna och låt koka upp.

5. Häll sedan allt över köttbitarna i andra grytan och lägg i en kvist rosmarin.

6. Låt puttra under lock på svag värme ca 2 tim tills köttet lossnar lätt från benen.

7. Vid servering riv över lite citron skal och hackad persilja.