Renfilé med bakade skogschampinjoner och purjolök, serverat med krämig mandelpotatisgratäng och vitpepparsås!
En komplett huvudrätt till nyårsmenyn, eller när du vill ha lyx i livet. Komponerad av
Lotta Öström, vår gode vän.
Du behöver:
Vitpepparsås
- 1/2 msk hela vitpepparkorn
- 1/2 dl fin hackad gullök
- 1 1/2 svampbuljongtärning
- 2 dl grädde - 2 dl crème fraîche
- 1/2 dl vitt vin
- 1 klick smör
- Salt
Krossa vitpepparkornen i en mortel. Smält en klick smör i stekpannan (ska ej bli brunt),
tillsätt den hackade löken, krossad vitpeppar samt buljong. Stek lätt tills löken blivit mjuk.
Häll i crème fraîche och grädde och låt sjuda i 15 minuter. Häll i vinet och låt sjuda några min till. Smaka av med lite salt.
Bakade skogschampinjoner
- 150 g smör
- 12 skogschampinjoner
- Färsk timjan (ett mindre knippe
Lägg svampen upp och ner i en liten ugnsform. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt. Häll smöret över svampen. Lägg i timjankvistar. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 min. Tag ut ur ugnen och lyft ur svampen och vänd dem rätt väg, ställ på ett bakplåtspapper för att rinna av lite.
Bakad purjolök
- Purjolök (den vita delen)
- Smör
- Flingsalt
Baka purjolöken hel eller i portionsbitar i ugnen på 200 grader i 30 min i en smord form. Tag ut ur ugnen och ta bort det yttersta lagret av löken. Skär ett snitt i mitten och fläk ut löken lite,strö över lite flingsalt.Baka purjolöken hel eller i portionsbitar i ugnen på 200 grader i 30 min i en smord form. Tag ut ur ugnen och ta bort det yttersta lagret av löken. Skär ett snitt i mitten och fläk ut löken lite,strö över lite flingsalt.
Bakad purjolök
- Purjolök (den vita delen)
- Smör
- Flingsalt
Baka purjolöken hel eller i portionsbitar i ugnen på 200 grader i 30 min i en smord form. Tag ut ur ugnen och ta bort det yttersta lagret av löken. Skär ett snitt i mitten och fläk ut löken lite,strö över lite flingsalt.
Mandelpotatisgratäng med kaltbach
- 900 g mandelpotatis
- 150 g kaltbach (ost)
- 3 dl grädde
- 2 msk färsk timjan (finhackad)
- 1/2 solovitlök
- Salt
- Smör
Skala och skiva potatisen och lägg i en smord ugnsform. Salta och riv över vitlöken, strö över den finhackade timjanen. Häll grädden i en kastrull och tillsätt osten som du hyvlar i. Låt sjuda tills osten smält och häll sedan över potatisen och rör om lite. Grädda i ugnen 200
grader i ca 35-45 min tills gratängen känns mjuk (lite beroende på ugn.)
Renfilé
- Renfilé från Norrlandsvilt
- Vitpeppar
- Salt
- 1/2 solovitlök
- Smör
- 1 kvist Rosmarin (färsk)
Gnid in filén med salt och vitpeppar. Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och lägg ner
filén när smöret tystnat. Lägg även i vitlöken och rosmarinkvisten. Bryn filén runt om och ös
på med smör samtidigt! Tips: Ringla gärna över lite örtolja vid servering.