Välkommen till Norrlandsvilt

Råvaror att vara  stolta över

Renfilé med bakade skogschampinjoner och purjolök, serverat med krämig mandelpotatisgratäng och vitpepparsås!

En komplett huvudrätt till nyårsmenyn, eller när du vill ha lyx i livet. Komponerad av Lotta Öström, vår gode vän.

Du behöver:

Vitpepparsås

  • 1/2 msk hela vitpepparkorn
  • 1/2 dl fin hackad gullök
  • 1 1/2 svampbuljongtärning
  • 2 dl grädde - 2 dl crème fraîche
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 klick smör
  • Salt

Krossa vitpepparkornen i en mortel. Smält en klick smör i stekpannan (ska ej bli brunt), tillsätt den hackade löken, krossad vitpeppar samt buljong. Stek lätt tills löken blivit mjuk. Häll i crème fraîche och grädde och låt sjuda i 15 minuter. Häll i vinet och låt sjuda några min till. Smaka av med lite salt.

Bakade skogschampinjoner

  • 150 g smör
  • 12 skogschampinjoner
  • Färsk timjan (ett mindre knippe

Lägg svampen upp och ner i en liten ugnsform. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt. Häll smöret över svampen. Lägg i timjankvistar. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 min. Tag ut ur ugnen och lyft ur svampen och vänd dem rätt väg, ställ på ett bakplåtspapper för att rinna av lite.

Bakad purjolök

  • Purjolök (den vita delen)
  • Smör
  • Flingsalt

Baka purjolöken hel eller i portionsbitar i ugnen på 200 grader i 30 min i en smord form. Tag ut ur ugnen och ta bort det yttersta lagret av löken. Skär ett snitt i mitten och fläk ut löken lite,strö över lite flingsalt.Baka purjolöken hel eller i portionsbitar i ugnen på 200 grader i 30 min i en smord form. Tag ut ur ugnen och ta bort det yttersta lagret av löken. Skär ett snitt i mitten och fläk ut löken lite,strö över lite flingsalt.

Bakad purjolök

  • Purjolök (den vita delen)
  • Smör
  • Flingsalt

Baka purjolöken hel eller i portionsbitar i ugnen på 200 grader i 30 min i en smord form. Tag ut ur ugnen och ta bort det yttersta lagret av löken. Skär ett snitt i mitten och fläk ut löken lite,strö över lite flingsalt.

Mandelpotatisgratäng med kaltbach

  • 900 g mandelpotatis
  • 150 g kaltbach (ost)
  • 3 dl grädde
  • 2 msk färsk timjan (finhackad)
  • 1/2 solovitlök
  • Salt
  • Smör

Skala och skiva potatisen och lägg i en smord ugnsform. Salta och riv över vitlöken, strö över den finhackade timjanen. Häll grädden i en kastrull och tillsätt osten som du hyvlar i. Låt sjuda tills osten smält och häll sedan över potatisen och rör om lite. Grädda i ugnen 200 grader i ca 35-45 min tills gratängen känns mjuk (lite beroende på ugn.)

Renfilé

  • Renfilé från Norrlandsvilt
  • Vitpeppar
  • Salt
  • 1/2 solovitlök
  • Smör
  • 1 kvist Rosmarin (färsk)

Gnid in filén med salt och vitpeppar. Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och lägg ner filén när smöret tystnat. Lägg även i vitlöken och rosmarinkvisten. Bryn filén runt om och ös på med smör samtidigt! Tips: Ringla gärna över lite örtolja vid servering.