Välkommen till Norrlandsvilt

Råvaror att vara  stolta över

Renrostbiff med gräddkokt grönkål och palsternackspuré

Bli inspirerad av Pontus Karén och hans recept med rostbiff som passar utmärkt att tillaga när man har tid över att göra det där lilla extra i köket

Du behöver:

  • 600 g renrostbiff från Norrlandsvilt
  • 0,5 kg palsternacka
  • 300 g smör
  • Ca 200 g smålökar (brukar finnas blandade)
  • 1 paket grönkål /li>
  • 0,5 l grädde
  • 1 paket frysta lingon 3 dl socker

Gör så här:

Lingonen

Blanda lingonen med sockret, rör runt och tina i rumstemperatur. Har du bråttom går det bra att göra ett varmt sockerlag på 2 dl socker 0,5 dl vatten som du sedan häller över de frysta lingonen.

Renrostbiffen

Skär renrostbiffen i lagom stora portionsbitar, ca 150 g per person. Krydda dem enbart med salt & peppar. Stek på hög värme och låt vila (brukar ta ca 2 minuter på varsin sida), låt sedan vila i 5 min så får man en bra mediumtemp i mitten.

Gräddkokt grönkål

Börja med att skala och dela smålökarna på mitten. Stek i smör tills de fått en fin gyllengul färg. Tillsätt 1 dl socker och låt karamelliseras lite. Slå på grädden och låt reducera till ungefär hälten (detta blir då en crème double). Plocka grönkålen i mindre bitar, släng i och bara “vänd runt” i grädden innan servering.

Palsternackspurén

Skala och skär ner palsternackan i mindre bitar (detta spar koktid). Mixa i en mixer tills det börjat bli lite krämigt, tillsätt då smöret nerskuret i bitar & krydda med salt.

Garnera gärna med lite färska örter, smaklig spis!