Renrostbiff med gräddkokt grönkål och palsternackspuré
Bli inspirerad av Pontus Karén och hans recept med rostbiff som passar utmärkt att tillaga när man har tid över att göra det där lilla extra i köket
Du behöver:
- 600 g renrostbiff från Norrlandsvilt
- 0,5 kg palsternacka
- 300 g smör
- Ca 200 g smålökar (brukar finnas blandade)
- 1 paket grönkål /li>
- 0,5 l grädde
- 1 paket frysta lingon 3 dl socker
Gör så här:
Lingonen
Blanda lingonen med sockret, rör runt och tina i rumstemperatur. Har du bråttom går det bra
att göra ett varmt sockerlag på 2 dl socker 0,5 dl vatten som du sedan häller över de frysta
lingonen.
Renrostbiffen
Skär renrostbiffen i lagom stora portionsbitar, ca 150 g per person. Krydda dem enbart med
salt & peppar. Stek på hög värme och låt vila (brukar ta ca 2 minuter på varsin sida), låt sedan
vila i 5 min så får man en bra mediumtemp i mitten.
Gräddkokt grönkål
Börja med att skala och dela smålökarna på mitten. Stek i smör tills de fått en fin gyllengul
färg. Tillsätt 1 dl socker och låt karamelliseras lite. Slå på grädden och låt reducera till
ungefär hälten (detta blir då en crème double). Plocka grönkålen i mindre bitar, släng i och
bara “vänd runt” i grädden innan servering.
Palsternackspurén
Skala och skär ner palsternackan i mindre bitar (detta spar koktid). Mixa i en mixer tills det
börjat bli lite krämigt, tillsätt då smöret nerskuret i bitar & krydda med salt.
Garnera gärna med lite färska örter, smaklig spis!