Gahkku med premiumrenskav
Premiumrenskav & smörstekta kantareller med varm Västerbottensostsås på
nygräddade gáhkkus!
Gör så här:
Gáhkku - samisk glödkaka
Värm 2 1/2 dl mjölk med 1/2 dl smör till 37grader.
Smula i 1/4 pkt jäst (12,5g) och lös upp.
Blanda vätskan med 0,25 dl sirap, 1/2 dl rågmjöl och 1/2 tsk salt.
Tillsätt 5 dl vetemjöl, knåda till en deg. Lägg över en handduk och jäs i minst 40 min. Baka
sedan ut degen till små bullar, cirka 15 stycken. Kavla sedan ut dem (de behöver varken
naggas eller kavlas ut alltför tunt) och stek på en torr stekhäll (stekpanna inomhus funkar
också ) utan smör tills de fått fin färg på båda sidor.
Renskavstopping
Stek premiumrenskaven i smör, salt, peppar och lite färsk timjan. Tillsätt gula kantareller och
låt fräsa ihop ett tag till önskvärt resultat.
Ostsås
Värm 1 dl créme fraîche i en kastrull inomhus på spisen med 1 dl Västerbottensost som får
smälta ihop. Salta och peppra. Häll över såsen i ett folieknyte och ställ på glöden utomhus,
värm på just innan servering.
Sockrade lingon
Blanda lite lingon med socker och låt dra.
Serveringstips!
Toppa dina nybakade bröd med renskavstoppingen, klickar av ostsås och pynta med lingon,
rödlök och färsk timjan.