Reninnanlår med gruyereostchips
Du behöver (för 4 personer)
- 1 reninnanlår från Norrlandsvilt (ca 500 g)
- 4 st rödbetor
- 0,5 dl vispgrädde
- Salt och peppar
- En bit gruyèreost
- Smör till stekning
- Färsk persilja till garnityr
- Ett par rädisor till garnityr
Gör så här:
1. Skär ner rödbetorna i grova bitar. Koka i rikligt saltat vatten.
2. Medan betorna kokar sätter du ugnen på 200 grader. Finriv 4 små högar. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, placera ut högarna på plåten. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Dom ska bli gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. När de svalnat blir de krispiga chips!
3. När rödbetorna blivit mjuka, lägg dem i en mixer och mixa. Häll i grädden lite i taget tills du får en slät puré. Ibland måste man ”vända” runt i mixern med en slickepott.
4. Dela ditt innanlår i 4 lika stora avlånga bitar. Stek i smör till önskad stekgrad.
(Kocken Pontus rekommenderar Rare – Medium rare på innanlåret)
5. Skiva köttet i ett par tjocka skivor. Servera med ett par klickar puré och chipset brutet i mindre bitar. Toppa med färsk persilja och lite skivad rädisa. Smaklig måltid!